Forum www.towarzystwopancerne.fora.pl Strona Główna www.towarzystwopancerne.fora.pl
Forum klanu World of Tanks
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia polowa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.towarzystwopancerne.fora.pl Strona Główna -> Off-topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shifty




Dołączył: 01 Sty 2011
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stronie Śląskie
Płeć: samiec

PostWysłany: Pon 13:52, 06 Cze 2011    Temat postu: Kuchnia polowa

Siema,

Ostatnio przy wspólnym graniu ze Szrapnelem zeszliśmy w pogadance na temat żarcia i wpadliśmy na pomysł, że fajnie byłoby założyć wątek i zapodać kilka fajnych przepisów.

Foka nosi męskie rajstopy z wycięciem na fiuta, więc wątek kulinarny nie będzie miał raczej zbyt wielkiego wpływu na poziom pedalstwa. Very Happy

Zatem zaczynamy z przepisami samosie! Kurwa, nie to forum...



Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem.

Składniki:

*2 kilo ziemniaków
*2 sporych rozmiarów piersi z kurczaka
*pół kilo pieczarek
*kapusta
*kukurydza w puszce
*odrobina smalcu
*jak najwięcej sera, gatunek wedle uznania
*sól czosnkowa, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do zapiekanek/pizzy, pieprz, przyprawy wedle preferencji


Przygotowanie: Podgotować odrobinę ziemniaki, tak aby były półmiękkie (celem skrócenia czasu zapiekania w piekarniku), nastepnie pokroić je w plasterki i przyprawić przyprawą do ziemniaków (używam Galeo). Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić przyprawami. Pieczarki pokroić w plastry. Kapustę drobno posiekać zachowując większe liście. Ser zetrzeć.

Brytfankę posmarować smalcem/margaryną i wyłożyć liśćmi. Wyłożyć zapiekankę warstwami - ziemniaki, kapusta, kurczak, pieczarki, ser, kukurydza, itd, bądź po prostu wsypać mieszankę wszystkiego. Sprawdzałem oba warianty i pierwszy chyba lepiej smakuje jednak Razz Każdą z osobna warstwę dodatkowo doprawiając "na oko". Całość nakryć liśćmi z kapusty. Zapiekankę piec w zamkniętej brytfance w temperaturze ~200 stopni przez około półtorej-dwie godziny, chociaż zależy to od wydajności piekarnika, więc warto sprawdzać miękkość kapusty co jakiś czas.

Podawać najlepiej z pikantnym ketchupem. Smacznego! Smile

Skala zajebistości: Trzy szczepy i pięć szrapneli.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Shifty dnia Pon 13:52, 06 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shifty




Dołączył: 01 Sty 2011
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stronie Śląskie
Płeć: samiec

PostWysłany: Pon 13:58, 06 Cze 2011    Temat postu:

Gulasz włoski z prądem

Składniki:
600g gulaszu wołowego/wieprzowego
2-3 dojrzałe pomidory
250-500ml czerwonego wytrawnego wina
3-4 cebule
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka oregano, sól, pieprz

Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę w półplastry, bądź w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem i mięsem. Kiedy wszystko nabierze wyglądu i się zezłoci zalewamy pomidowami i połową wina. Osobiście używam około 300ml do przepisu bo kupiłem jakiegoś kurwa komandosa... więc wlewam 150ml. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz oregano i dusimy na małym ogniu przed 20minut. Dolewamy resztę jabola i dusimy aż mięso będzie miękkie. Można dolać trochę wody, jak wino i pomidory odparują.

Skala zajebistości: 4 szczepy i 6 szrapneli.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Shifty dnia Pon 14:48, 06 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shifty




Dołączył: 01 Sty 2011
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stronie Śląskie
Płeć: samiec

PostWysłany: Pon 14:04, 06 Cze 2011    Temat postu:

Kurczak po ciapatemu

Składniki:
Udka z kurczaka, im więcej tym lepiej. :>
2 puszki czerwonej fasoli
2 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
125ml czerwonego wytrawnego komandosa
2 cebule
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, po czym przysmażamy na złoto i chrupiąco i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w plastry wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, fasolę, wino oraz koncentrat. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i zalewamy udka. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku. Temperatura 180C

Skala zajebistości: 4 szczepy.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Shifty dnia Pon 14:04, 06 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
babcia




Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: SKR Krzynowłoga Mała
Płeć: samiec

PostWysłany: Wto 8:56, 07 Cze 2011    Temat postu:

Obiad ala telefon:

1. Dzwonimy do żony żeby przyniosła jakieś żarcie
2. Żona zapomina i twierdzi że nie miała czasu powiedzieć kucharzowi
3. Robimy przegląd lodówki
4. Wyjadamy po kryjomemu córce kabanosy z serkiem waniliowym

P.S. Do przepisu jest potrzebna żona prowadząca knajpę. Razz

A na szybko to makaron z pesto:

1. Krzak bazylii
2. Oliwa
3. Parmezan
4. Orzeszki pini
5. Czosnek
6. Makaron

Orzeszki pini (tak z 50 g) prażymy na suchej patelni aż ładnie się zrumienią. Jak nie ma pinioli można zastąpić pestkami słonecznika ale mają mniej intensywny smak. Parmezan (tak z 100 g) trzemy. Myjemy i suszymy bazylię po czym obieramy listki. Cieńsze zielone łodygi też mogą być. 2-3 ząbki czosnku obieramy. Pakujemy bazylię i czosnek do malaksera do malaksera, dolewamy trochę oliwy i miksujemy. Dodajemy po kolei piniole i czosnek i dalej miksujemy uzupełniając oliwą. Na koniec wsypujemy prawie cały parmezan i znów oliwę by całość miała konsystencje dość rzadkiej pasty. Sos właściwie gotowy ale lepiej na 2-3 godziny wrzucić go do lodówki by się przegryzł. Gotujemy makaron jaki kto lubi i jak lubi - ja lubię twardawe penne ale to kwestia indywidualna. Do gara z odcedzonym makaronem walimy sos, mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy resztą startego parmezanu i na środku dajemy ku ozdobie listek bazylii.

Świeży sos można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie po zalaniu jego powierzchni warstewką oliwy. Sos robi się błyskawicznie i wszelkie gotowce mogą się schować bo podstawa aromatu to świeża bazylia i świeżo uprażone piniole. Sos nie tylko do makaronu ale bardzo pasuje do gotowanego czy pieczonego mięsa. O smarowaniu kanapek już nie wspominam.

Zdrówko


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez babcia dnia Wto 8:58, 07 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
warhlak




Dołączył: 01 Sty 2011
Posty: 390
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WARHLAK
Płeć: samiec

PostWysłany: Wto 11:18, 07 Cze 2011    Temat postu:

Co do żarcia i pesto:
Piersi z kuroka

piersi z kurczaka (świeże, czyste, martwe)
sos pesto (1-2 słoiczki zielonego, ciekawostka: marki tesco jest nawet nawet a kosztuje połowe)
pyry
oliwa z oliwek
pomidor bez skórki i pestek w plasterkach ok 1cm
cebulka w kosteczkę
ser mozzarella (dużo)
pieprz
sól
piekarnik
brytfanna
przygotowanie:
filet, dzielimy, czyscimy itd, obsypujemy soczyscie pieprzem i troche solą ( bedzie sztywniejszy przy pieczeniu).
po tym zabiegu smarujemy go sosem pesto po obu stronach ładnie, reszte sosu jeśli zostanie nie wypierdalamy bo się przyda.
Skrapiamy oliwą brytfannę, wkładamy przygotowanego kuraka.
Nagrzewamy piekarnik do 200-220 st.

brytfanna ze zwlokami na 10 minut do piekarnika
W tym czasie kroimy pomidory oraz mozzarelle (mniej więcej tak by po 2 sztuki każdego wchodzily na jedną przygotowaną pierś).
Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i na kuroka układamy w/w ser i pomidorki (z pomidorków wyjąć pestki bo później chujowo smakuje i wygląda).
Resztę sosu wkładamy do brytfanny (dopiero teraz, żeby był bardziej wyraźny).
Wszystko na kolejne 7-10 minut do piekarnika ( serek ma się rozpuścić, pierś dojść, a pimidorki wtopić).
Wyjmujemy delikatnie, resztą sosu powstałego z pesto, oliwy polewamy młode ziemniaczki.
Pokrojoną cebulke wyrzucamy bo się nie przyda.
Włala .
Do tego polecam jakąś grecką lub włoską sałatke z oliwkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.towarzystwopancerne.fora.pl Strona Główna -> Off-topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin